WHOIS چیست؟ (کاربردها، روش تغییر و محرمانگی اطلاعات Whois)

کاربردهای اطلاعات Whois
هدف و ارزش اطلاعات سیستم Whois در طول تاریخ اینترنت تکامل پیدا کرده است. برخی از فایده‌هایی که اکنون می‌توان برای داده‌های Whois بر شمرد عبارتند از:
تقویت ثبات و امنیت اینترنت با فراهم آوردن اطلاعات مناسب برای مدیران شبکه‌ها، گروه‌های پاسخ به رخ‌دادهای رایانه‌ای، و ISPها.
تنظیم وضعیت ثبتی نام‌های دامنه
پشتیبانی از مأموران قانون در ملی و بین‌المللی
کمک به مبارزه با انواع روش‌های سوء استفاده از فناوری اطلاعات و جرایم سازمان‌یافته‌ی اینترنتی
کمک به بررسی و رفع منازعه‌های مربوط به نام برندها، نقض حق کپی‌رایت، سرقت، و سوء استفاده از نام دامنه‌ها مطابق با مقررات و معاهده‌های بین‌الملی و قوانین کشوری
کمک به صاحبان کسب و کار و کاربران و سازمان‌ها در مقابله با کلاه‌برداری و حفاظت از منافع عمومی
تقویت اطمینان کاربران به اینترنت به عنوان یک ابزار کارآمد و مطمئن ارتباطی با فراهم آوردن اطلاعات درباره‌ی هویت افراد و گروه‌های مسؤول سرویس‌ها و محتوای آنلاین اینترنت
ردیابی فرستندگان اسپم و بدافزارها
کمک به ثبت کننده‌های دامنه برای اطمینان از ثبت دامنه به نام خودشان و با اطلاعات درست
دقت اطلاعات و روش تغییر رکورد Whois
اطلاعات یک رکورد Whois نخست در هنگام ثبت هر دامنه و توسط ثبت‌کننده (مالک) دامنه اظهار می‌شوند. با گذشت زمان ممکن است این اطلاعات قدیمی شود. ICANN لازم می‌داند که هر ثبت‌کننده‌ی دامنه بتواند اطلاعاتش را در صورت نیاز به‌روز کند. به همین دلیل شرکت ثبت دامنه باید به طور دوره‌ای اطلاعات تماس موجود در رکورد whois را برای مالک دامنه بفرستد و صراحتاً از وی درخواست کند که در صورت مشاهده‌ی هرگونه اشتباه در اطلاعات برای اصلاح آن اقدام کند.
هر شرکت ثبت دامنه‌ برای تغییر اطلاعاتی که در رکورد whois ظاهر می‌شود رویه‌های خود را دارد. معمولاً این روش‌های تفاوت زیادی با هم ندارند و عموماً شامل دست‌رس به اطلاعات حساب از طریق وب‌سایت شرکت ثبت دامنه یا تماس تلفنی می‌شود. اعمال اطلاعات جدید معمولاً کمی زمان می‌برد. این زمان ممکن است تا ۲۴ ساعت باشد.
داشتن اطلاعات whois دقیق و به‌روز برقراری تماس با مالک یا ادمین دامنه را آسان‌تر می‌سازد. در عین حال به علت آن‌که در مورد بسیاری از دامنه‌های سطح بالای عمومی اجباری برای کنترل صحت اطلاعات وارد شده توسط مالک دامنه در هنگام ثبت وجود ندارد شرکت‌های ثبت دامنه نمی‌توانند دقت اطلاعات موجود در رکوردهای Whois را تضمین کنند.
محرمانگی اطلاعات Whois
اولین نکته این است که هیچ راهی برای مخفی کردن ثبت یک دامنه وجود ندارد، بنابراین هر کسی می‌تواند از طریق چک کردن Whois متوجه ثبت شدن یا آزاد بودن یک دامنه شود.
بنا به مقررات ICANN اطلاعات تماس افراد ثبت کننده و مدیران یک نام دامنه باید به شکل عمومی از طریق دایرکتوری‌های Whois در دست‌رس باشد. این اطلاعات شامل آدرس ایمیل، آدرس پستی و شماره تلفن می‌شود.
برخی از شرکت‌های ثبت دامنه سرویس‌هایی برای ثبت محرمانه‌ی دامنه در اختیار ثبت کننده‌ها قرار می‌دهند که عموماً‌ به نام «پراکسی سرویس» (Proxy Service) شناخته می‌شوند. در این سرویس‌ها به جای نمایش اطلاعات تماس مالک دامنه اطلاعات تماس شرکت ثبت یا شرکت سومی را که با آن‌ها طرف قرارداد است و کارش فراهم کردن همین سرویس‌هاست در رکورد Whois نشان می‌دهند. در صورت استفاده از این سرویس‌های ثبت محرمانه شرکت فراهم کننده‌ی خدمات محرمانگی دامنه یا پراکسی سرویس به عنوان مالک و مرجع تماس دامنه معرفی می‌شود.
باید توجه کرد که حتا در صورت استفاده از سرویس‌های محرمانگی دامین ناشناس ماندن مالک دامنه ضمانت شده نیست. شرکت‌های ثبت ممکن است در اثر الزامات قانونی در صورت دریافت دستور از مراجع ذی‌صلاح قانونی مجبور به ارایه‌ی این اطلاعات به آن‌ها شوند.
برخی از دامنه‌های سطح بالا به‌ویژه تعدادی از دامنه‌های سطح بالای کشوری امکان محرمانه نگه داشتن اطلاعات تماس Whois را نمی‌دهند. از جمله دامنه‌ی کشوری ir متعلق به کشورمان، و دامنه‌ی us متعلق به ایالات متحده‌ی آمریکا. هم‌چنین دامنه‌های ca متعلق به کانادا امکان محرمانگی برای دامنه‌های متعلق به شرکت‌ها و سازمان‌ها ندارند. همین مطلب برای دامنه‌ی سطح بالای عمومی‌یی مانند tel نیز صادق است.
اگر شرکت ثبت کار را تعطیل کند ممکن است مالک دامنه‌ای که اطلاعات whois آن محرمانه نگه داشته شده برای بازیابی کنترل دامنه‌ی خود به مشکل بخورد. به همین دلیل عاقلانه‌تر آن است که اطلاعات محرمانه نگه داشته شده را شرکت ثبت به امانت به شرکت سومی بسپارد.

  • ICANN , کاربردهای اطلاعات Whois, تغییر رکورد Whois, محرمانگی اطلاعات Whois, WHOIS, رکورد WHOIS, ثبت دامنه, دامنه, WHOIS چیست, دامین, تعریف WHOIS, آشنایی با مفهوم WHOIS, آشنایی با WHOIS
  • 0 کاربر این را مفید یافتند
آیا این پاسخ به شما کمک کرد؟

مقالات مربوطه

آموزش ساخت ایمیل در cpanel

شما می توانید در پنل مدیریتی خود اکانت های ایمیل متعددی بسازید. برای ایجاد ایمیل اکانت وارد صفحه...

ایجاد دیتا بیس در کنترل پنل DirectAdmin

نحوه ساخت بانک اطلاعاتی در DirectAdmin : چگونه در کنترل پنل دایرکت ادمین بانک اطلاعاتی بسازم؟...

Telnet چیست؟

Telnetیک پروتکل شبکه که در اینترنت و شبکه های محلی برای ارائه یک ارتباط دوطرفه متنی با استفاده...

آنچه که باید در مورد میزبانی وب بدانیم

منظور از میزبانی وب یا خدمات هاستینگ، سرویسی است که وبسایت شما را در دسترس کاربران قرار میدهد....

قوانین و مقررات ثبت دامنه IR

قوانین و مقررات ثبت دامنه‌های درجه یک و درجه دو تحت پسوند ir. » شرایط ثبت دامنه با پسوند ir.-...